LONDEN - De politie in de Britse hoofdstad Londen zegt donderdag een van de grootste bankroven uit de geschiedenis te hebben voorkomen. De verdachten zouden van plan zijn geweest uit de Londense vestiging van de Japanse bank Sumitomo Mitsui 220 miljoen pond (327,6 miljoen euro) te stelen.

Volgens de Britse omroep BBC zou de spectaculaire roof geen feitelijke overval zijn geweest. Computerexperts moesten inbreken in de computer van de bank en het geld elektronisch wegsluizen naar tien rekeningen verspreid over de wereld.

In Israël is woensdag een verdachte van de roof aangehouden. Hij zou hebben geprobeerd om 13,9 miljoen pond (20,7 miljoen euro) over te schrijven op een rekening in Israël. De man is aangeklaagd wegens het witwassen van geld en misleiding.

De nationale politie-eenheid voor computercriminaliteit ontdekte het plan in oktober, toen bleek dat er was ingebroken in het computersysteem van de Britse vestiging van de bank. De daders konden rekeningnummers, wachtwoorden en andere gevoelige informatie achterhalen.

De Sumitomo Mitsui bank meldt dat het geen financieel verlies heeft geleden door de mislukte roof. Een woordvoerder verzekert dat de bank veiligheidsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen dat buitenstaanders alsnog in het systeem kunnen binnendringen. Banken in het Londense financiële centrum zijn gewaarschuwd voor soortgelijke computerroven.

In december vorig jaar was de Northern Bank in Belfast doelwit van bankrovers, die 38 miljoen euro buitmaakten. De bankoverval, waarvoor het Ierse republikeinse leger (IRA) verantwoordelijk wordt gehouden, is de grootste in de Britse geschiedenis.