CHICAGO - De 23-jarige Utrechtse 'seksmailer' M. B. is donderdag in Chicago tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op het internet met een minderjarig meisje over seks heeft gechat.

De computerprogrammeur reisde in augustus vorig jaar naar Chicago voor een ontmoeting met een veertienjarig meisje, dat hij op het internet had ontmoet. Het 'meisje' was echter een 50-jarige agent van de FBI. Toen B. in Chicago aankwam, arresteerden FBI-agenten hem meteen.

Niet strafbaar in Nederland

B. moet zijn straf in de Verenigde Staten uitzitten, omdat het vergrijp waarvoor hij veroordeeld is, in Nederland niet strafbaar is. Hij kan een strafvermindering krijgen van zo'n drieënhalve maand als hij zich goed gedraagt.

Protest Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid heeft zich bij de VS beklaagd over de arrestatie van B. Minister Korthals van Justitie heeft bij de Amerikanen aangekaart dat uitlokking in Nederland verboden is. De VS hebben deze kritiek echter naast zich neergelegd. De Utrechter was de honderdste persoon die in Chicago door de politie in de val werd gelokt door de zogenaamde cyberpolitie. Deze probeert op het internet mensen uit te lokken door zich voor te doen als minderjarige personen.

/NETVader 'seksmailer' woedend op de FBI