Facebooks geplande betaalde abonnementsdienst voor artikelen komt alleen naar Android. Facebook en Apple zouden het niet eens kunnen worden over de voorwaarden van de dienst.

Dat meldt Recode donderdag.

De dienst zorgt ervoor dat gebruikers na het lezen van tien artikelen per maand moeten betalen. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van de Instant Articles op Facebook, een artikelvorm die binnen het sociale netwerk te lezen is.

Ook is het voor uitgevers mogelijk om een betaalmuur voor specifieke artikelen te zetten. In beide gevallen moeten gebruikers bij het zien van zo’n betaalmuur een abonnement afsluiten bij de uitgever.

Omzet

Facebook wil dat al het geld dat met de abonnementen verdiend wordt naar de uitgevers gaat. Apple wil echter 30 procent van die omzet in handen krijgen. Ingewijden stellen dat hier al maanden over gediscussieerd wordt.

Apple's regel is dat het bedrijf 30 procent van alle abonnementskosten uit "in-app"-aankopen van apps voor iOS krijgt. De betaalde abonnementen ziet Apple ook als een dergelijke in app-aankoop, stellen de ingewijden.

In de komende weken moet er al een versie van de abonnementsdienst naar de Android-app worden uitgerold. Of de functie ook naar Nederland komt, is niet bekend. Volgens de ingewijden komt de dienst vooralsnog niet naar de iOS-app.