AMSTERDAM - Het aantal internetters met een ADSL-aansluiting is vorig jaar flink gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Heliview . Het aantal ADSL-aansluitingen groeide in 2004 van 24 procent naar 37 procent. De groei van kabelinternet bleef achter. Het marktaandeel van kabelinternet steeg 'slechts' met drie procent van 28 procent naar 31 procent.

Het onderzoek van Heliview komt met andere resultaten dan het onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vorige maand. Het CBS schatte het marktaandeel van ADSL (20 procent) een stuk lager in dan Heliview (37 procent). Bij het marktaandeel van kabelinternet is het verschil slechts 1 procent. CBS spreekt van een marktaandeel van 30 procent en Heliview van 31 procent.

Volgens Heliview heeft ADSL een betere imago dan kabel. ADSL wordt gezien als meer vooruitstrevend en internetters denken dat internetten via ADSL sneller is.

Ondanks dat ADSL een betere imago heeft, heeft kabelaanbieder @Home de meeste tevreden klanten. Deze klanten prijzen de stabiliteit van de verbinding en het dienstaanbod. De meeste klagers komen van Chello. Zij vinden de helpdesk van de internetprovider ver onder de maat.