Intel heeft een serie chips onthuld die specifiek is ontwikkeld voor kunstmatige intelligentie. De chipmaker werkt daarvoor samen met Facebook.

De nieuwe serie heet Nervana Neural Network Processor (NNP), meldt The Wall Street Journal dinsdag.

De NNP-chips zijn specifiek ontworpen voor AI-techniek 'deep learning', waarbij computers op basis van grote datasets nieuwe vaardigheden leren zoals het herkennen van foto's of gesproken tekst. De chipserie komt voort uit het bedrijf Nervana, dat in augustus 2016 door Intel werd overgenomen.

Intel denkt de eerste versie van zijn AI-chips later dit jaar op beperkte schaal te kunnen leveren. Volgend jaar zal de chip breder beschikbaar zijn via de Intel Nervana Cloud, een cloudplatform dat klanten in hun eigen datacenter kunnen installeren.

Facebook

Intel werkt met onder meer Facebook samen om het ontwerp van zijn AI-chips te verfijnen. De chips kunnen volgens Intel bijdragen aan vorderingen in medische diagnoses, detectie van financiële fraude, weersvoorspelling, zelfrijdende auto's en meer.

Hoewel Intel nog steeds de chips voor veruit de meeste traditionele datacenters levert, speelde het bedrijf nog niet mee in de snel groeiende markt voor AI-chips. Concurrenten als Nvidia en ARM maken al langer zulke chips.

Nvidia zag zijn winst door zijn AI-chips eerder dit jaar verdrievoudigen. Ook Google ontwikkelt al zelf een chip voor kunstmatige intelligentie, de Tensor Processing Unit.

Hoe snel zijn AI-chips zijn, zegt Intel nog niet. Wel zei het bedrijf eind vorig jaar dat het de snelheid van deep learning in 2020 met een factor 100 wil hebben versneld.