HILVERSUM - De Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) het voorschrijven van medicijnen via internet verbiedt. Dit zei VVD-Kamerlid Schippers maandag in het televisieprogramma NOVA.

Aanleiding is de dood van een 44-jarige, suïcidale vrouw uit Gelderland. Zij pleegde zelfmoord met middelen die ze van een internetarts op www.doktersonline.com kreeg.

De arts had geen persoonlijk contact met de vrouw en schreef haar de pijnstiller Depronal voor. De vrouw had al enkele zelfmoordpogingen gedaan. Dit medicijn valt onder de Opiumwet. Het middel Depronal wordt in Nederland vrij weinig voorgeschreven, juist omdat het makkelijk gebruikt kan worden om zelfmoord te plegen.

Stoppen

De Inspectie voor Gezondheidszorg heeft genoemde arts van www.doktersonline.com eind vorig jaar al gesommeerd te stoppen. Ook twee andere internetartsen, van andere sites, kregen een dergelijke sommatie. Alleen in het geval van www.doktersonline.com overweegt de inspectie een tuchtzaak te beginnen.

De arts C. V. zei zich in de uitzending gedeeltelijk verantwoordelijk te voelen voor de dood van de vrouw. "Onlineconsult heeft beperkingen. Patiënten die iets aanvragen, zijn zich daar van bewust", zei de arts. "In het algemeen spreken mensen, neem ik aan de waarheid bij een internetconsult."

Zijn site www.doktersonline.com, die vorig jaar in de lucht ging, was maandagavond niet meer actief.