AMERSFOORT - Planet.nl sluit zich als eerste puur digitaal medium aan bij de Raad voor de Journalistiek. Hoofdredacteur P. van Twisk noemde de uitgave daar maandag "klaar voor". De Raad heeft Planet Internet zelf benaderd. Alleen het nieuwsgedeelte van de internetsite gaat onder het gezag van de journalistieke klachteninstelling vallen.

Op de nieuwsredactie van Planet Internet werken 35 (eind)redacteuren en er schrijven nog eens zestig freelancers voor de nieuwssite, die al tien jaar bestaat. Hoofdredacteur Van Twisk spreekt van een "redelijk grote eigen productie" met een prominente rol voor nieuws en onderzoeksjournalistiek.

"Internet is een anarchistisch medium. Controle bestaat niet. Als volwaardige nieuwsbron voor miljoenen mensen ben je toch tot verantwoording verplicht", aldus Van Twisk.

Huis-aan-huisbladen

Een woordvoerder van de Raad voor de Journalistiek liet maandag desgevraagd weten dat ook de huis-aan-huisbladen zijn benaderd om zich aan te sluiten. Het was toen nog niet duidelijk hoe de overkoepelende werkgeversorganisatie VSHU daar over denkt.