Fairphone en Apple zijn de meest duurzame techbedrijven van het moment.

Dat concludeert Greenpeace in een verslag (pdf). Bedrijven worden bij het onderzoek beoordeeld op hoe ze met energie omgaan, hoe ze materialen verwerken en welke chemicaliën ze gebruiken. Daarbij wordt een Amerikaans beoordelingssysteem ingezet, met een A+ als het hoogst haalbare is en een F het laagst.

Apple wordt voornamelijk geprezen voor zijn energieverbruik, waar het bedrijf een A- mee scoort in het onderzoek. De techgigant zou transparant zijn over hoe stroom wordt opgewekt, waarbij vaak groene bronnen worden gebruikt. Gemiddeld scoort Apple een B-.

Fairphone scoort gemiddeld een B, met een A- voor materiaalgebruik. Telefoons van het techbedrijf bevatten relatief vaak gerecycled materiaal. Intern doet het techbedrijf ook vaak onderzoek naar nieuwe recyclemethoden, benadrukt Greenpeace.

Google

Google staat met een D+ veel lager dan bij een eerder onderzoek van Greenpeace begin dit jaar. Toen stond Google vrij hoog, omdat het bedrijf voor een groot deel draait op groene energie. Nu staat Google een stuk lager, omdat ze "grote stappen moeten maken om Apple en andere industrieleiders in te halen."

Webwinkelgigant Amazon is één van de laagst scorende bedrijven, samen met de Chinese fabrikanten Oppo, Vivo en Xiaomi. Volgens Greenpeace is Amazon één van de minst transparante bedrijven wat betreft duurzaamheid.