Het verzoek voor een referendum over de 'aftapwet' is 407.582 keer ondertekend. De initiatiefnemers van het referendum leveren maandagochtend om 09.30 uur de laatste handtekeningen in bij de Kiesraad in Heerlen.

De petitie tegen de 'Sleepwet', zoals de initiatiefnemers de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) noemen, kon tot en met zondag getekend worden. De drempel van 300.000 handtekeningen werd op 9 oktober gepasseerd.

De Kiesraad moet de geldigheid van de handtekeningen nog controleren. Als er minstens 300.000 geldige handtekeningen zijn ingezameld, zal het referendum waarschijnlijk plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dit maakt de Kiesraad op 1 november bekend.

Initiatiefnemers referendum sleepwet leveren 400.000 handtekeningen in bij Kiesraad
1
Initiatiefnemers referendum sleepwet leveren 400.000 handtekeningen in bij Kiesraad

Wiv

Met de nieuwe Wiv krijgen de inlichtelingendiensten AIVD en de MIVD de bevoegdheid om grote hoeveelheden internetverkeer te verzamelen en te doorzoeken, bijvoorbeeld op zoek naar terroristen. De minister en een speciale commissie moeten wel eerst hun goedkeuring geven.

Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?
103
Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?

Al sinds de introductie is het wetsvoorstel controversieel. Onder meer de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens en Raad voor de Rechtspraak vonden het voorstel te ver gaan. Het toezicht op de inzet van de meest vergaande bevoegdheden moet volgens hen worden versterkt. Ook moeten de verzamelde gegevens minder lang worden bewaard.

De wet kwam desondanks vrij gemakkelijk door de Eerste en Tweede Kamer. Een groep van vijf Amsterdamse studenten startte de referendumactie omdat zij vrezen dat de gegevens van veel onschuldige burgers zullen worden verzameld en bewaard.

Referendum

De Nederlandse bevolking kan zich bij een raadgevend referendum voor of tegen de wet uitspreken. Het kabinet kan er echter voor kiezen om de uitkomst naast zich neer te leggen. Dat gebeurde ook bij het vorige referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.