Twitter krijgt binnenkort strengere regels om misbruik van het sociale netwerk door kwaadwillende gebruikers beter tegen te gaan.

Dat meldt directeur Jack Dorsey via een aantal berichten op Twitter.

Twitter heeft de afgelopen jaren al meerdere keren een strengere aanpak aangekondigd, onder meer gericht op terrorisme, pestgedrag en haatzaaien. Dorsey stelt dat er desondanks nog altijd gebruikers zijn die het zwijgen opgelegd wordt. 

Twitter heeft volgens hem daarom een aantal bepalende beslissingen genomen vrijdag. "We hebben besloten om een agressievere houding aan te nemen met betrekking tot onze regels en hoe we die handhaven." Dorsey belooft ook nieuwe regels rondom ongewenste seksuele toenadering, ongevraagde naaktbeelden, haatsymbolen, gewelddadige groeperingen en verheerlijking van geweld. 

De nieuwe regels zouden in de komende weken in moeten gaan. Twitter stelt volgende week meer details te geven.

Boycot

De aankondiging van directeur Dorsey volgt kort na een initiatief van een aantal gebruikers afgelopen vrijdag om het sociale netwerk 24 uur lang te boycotten. De boycot werd voorgesteld als reactie op de beslissing van Twitter om het account van actrice Rose McGowan tijdelijk af te sluiten.

McGowan sprak zich op Twitter uit over haar eigen ervaringen met Hollywood-producent Harvey Weinstein, die de afgelopen dagen meermaals is beschuldigd van seksueel misbruik. Kort erna werd haar Twitter-account afgesloten, wat leidde tot ophef.

Twitter maakte later bekend dat McGowan een privénummer had vermeld en daarom een tijdelijke ban had gekregen. Twitter werd er vervolgens van beschuldigd met twee maten te meten door dergelijke overtredingen bij andere accounts niet te bestraffen.