DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen vijf jongemannen die volgens justitie onder meer verantwoordelijk waren voor de computeraanval op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl, afgelopen oktober.

Tegen de 18-jarige hoofdverdachte E. de V. uit Breda heeft het Openbaar Ministerie twee weken geleden 38 dagen celstraf en de maximum taakstraf van 240 uur geëist.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechter zich in een strafzaak uitspreekt over een zogenoemde Ddos-aanval (Distributed Denial of Service). Formeel beschuldigt justitie de verdachten van het hinderen van computerverkeer met het gevaar op verstoring van de dienstverlening.

Krakersgroep 0x1fe, waarvan vier verdachten deel uitmaakten, opende op 4 oktober de aanval op de regering.nl en overheid.nl. De groep eiste de actie op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid.

Naar eigen zeggen werden voor de aanval tienduizenden slechtbeveiligde computers uit de hele wereld misbruikt. De systemen vroegen de internetpagina's continu op waardoor ze vijf dagen onbereikbaar waren.

Zeker 50.000 andere internetpagina's waren als direct gevolg van deze en andere aanvallen dagenlang lastig bereikbaar of traag. Bedrijven en de overheid zeggen honderduizenden euro's schade te hebben geleden.