'Uber centraal in vijf onderzoeken door Justitie VS'

Op het moment zouden er vijf onderzoeken naar Uber lopen bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen. Eerder werd gedacht dat er drie onderzoeken naar Uber in de Verenigde Staten plaatsvonden.

Bij één van de onderzoeken wordt gekeken naar de interne software Cascade, waarmee de prijs voor een rit wordt bepaald op basis van afstand, tijd en aanbod. Mogelijk zou de taxidienst hiermee onvoldoende transparant zijn over  tarieven.

Het tweede nieuwe onderzoek kijkt naar de mogelijke diefstal van interne documenten van Waymo, het zelfrijdende autobedrijf van Google-moederbedrijf Alphabet. Op het moment loopt er een rechtszaak tussen Uber en Alphabet over deze kwestie. 

Een woordvoerder van Uber was niet bereid om commentaar te geven.

Greyball

Er liepen al meerdere onderzoeken naar Uber in de Verenigde Staten. Het ministerie van Justitie onderzoekt onder andere de rol en impact van Greyball, een aangepaste Uber-app die aan toezichthouders werd voorgeschoteld. Zij kregen hierdoor een andere app-ervaring dan andere gebruikers.

Daarnaast kijkt Justitie naar de arbeidsomstandigheden bij Uber. Het bedrijf werd eerder dit jaar beschuldigd van seksisme op de werkvloer. 

De FBI kijkt in hoeverre de interne Hell-app van Uber de wet heeft gebroken. Hiermee zou de taxidienst chauffeurs van concurrent Lyft hebben gevolgd.

Schandalen

Taxidienst Uber staat de afgelopen maanden centraal in meerdere schandalen, die uiteindelijk hebben geleid tot het vertrek van CEO Travis Kalanick.

De nieuwe directeur Dara Khosrowshahi zei bij zijn komst in september dat het bedrijf een "pijnlijke zes maanden te wachten staan", schrijft Bloomberg.

Lees meer over:
Tip de redactie