RIJSWIJK - Aanbieders van kraamzorg kunnen binnenkort tegen elkaar bieden op internet. Zorgverzekeraars Achmea en Menzis gaan verzoeken van verzekerden op de website www.zorgveiling.nl plaatsen.

Kraamzorgbureaus die een contract met deze verzekeraars hebben, moeten op die site tegen elkaar bieden. Menzis begint volgende week, Achmea op 1 april.

Voorkeur

Dat heeft M. Willems van Achmea zaterdag bevestigd. Zij benadrukt dat aanstaande ouders die zelf al een voorkeur voor een kraamverzorger hebben, deze gewoon krijgen. Mits dat kraambureau een contract met de verzekeraar heeft. Volgens Achmea heeft echter 60 procent van de toekomstige ouders geen voorkeur. De veiling is vooral bedoeld om betere prijzen en een breder aanbod te krijgen in de regio's waar Achmea geen marktleider is.

Schakels

Tot nu toe werd de kraamzorg in die gebieden geregeld via twee zorgmakelaars. In sommige gevallen hingen daar dan weer ondernemers onder. "Soms zaten er wel vier schakels tussen de klant en het kraamzorgbureau", vertelt Willems. Dat is niet alleen duur, maar het duurt ook lang voordat de vrouwen duidelijkheid krijgen over de kraamverzorger waar ze terecht kunnen. Die zorgmakelaars werken volgens Willems met een beperkt aantal, grote kraamzorgorganisaties. Achmea wil nu met meer en ook kleinere aanbieders contracten afsluiten.