HANNOVER - KPN brengt binnenkort een mobiele telefoon op de Nederlandse markt dat in het Amerikaanse sterrendom al furore maakte. Het gaat om de nieuwste Hiptop met uitklapscherm en toetsenbord, die in de Verenigde Staten onder de naam Sidekick II wordt verkocht.

KPN hoopt met ingebouwde chat- en internetmogelijkheden vooral jongeren aan te spreken, een markt waar het concern tot voor kort ondervertegenwoordigd was. De Hiptop 2 verschijnt in april via dochteronderneming E-Plus in Duitsland. Nederland is binnen enkele maanden aan de beurt, zei een woordvoerder van KPN op de technologiebeurs CeBIT in Hannover.

Paris Hilton

Het 'Hollywood-mobieltje' was onlangs wereldnieuws toen bleek dat het exemplaar van Paris Hilton was gekraakt. Telefoongegevens en foto's van de blonde tv-ster kwamen op straat te liggen, wat veel commotie veroorzaakte omdat bekende vriendinnen als Anna Koernikova plotseling bereikbaar bleken voor onbekenden. Zij moesten plotsklaps van telefoonnummer veranderen om niet ten prooi te vallen aan sterrenjagers.

De oorzaak van de kraak is nog niet bekend. Mogelijk heeft iemand gedurende lange tijd toegang gehad tot de klantgegevens van T-Mobile, de telecomonderneming van Hilton. Op internet circuleerden ook verhalen dat de toegangscodes van Hilton wel erg gemakkelijk waren te achterhalen, wat haar niet al te snuggere imago versterkte.

Veelgevraagd

KPN verwacht dat de Hiptop ondanks alle commotie ook onder de Nederlandse sterren een veelgevraagd apparaat zal worden. "Daar willen wij ook op inspelen. Het gaat ons echter niet alleen om Katja Schuurmans", aldus de zegsman.

Danger

Het Hiptop-concept is bedacht en ontwikkeld door de Amerikaanse onderneming Danger. Een eerste versie van het toestel, die KPN anderhalf jaar geleden op de Duitse markt bracht, was te log om veel mensen te trekken.

Chatfunctie

Echt hip ziet het nieuwste exemplaar met de kleur parelmoer er niet uit, maar KPN gaat accessoires verkopen om het toestel op te kalefateren. Het telecomconcern denkt vooral met de chatfunctie, die via gprs permanent te gebruiken is, goed te kunnen scoren. Probleem is dat met MSN Messenger, de chatdienst van Microsoft, een akkoord moet worden gesloten. De AOL Instant Messenger, die in de VS gangbaar is op de Sidekick, kent hier nauwelijks gebruikers.