Google mag zijn internetballonnen inzetten boven het door orkaan Maria getroffen Puerto Rico, dat nog grotendeels zonder mobiel bereik zit.

De Amerikaanse communicatiewaakhond FCC heeft Google-moederbedrijf Alphabet toestemming gegeven om zijn Project Loon-internetballonnen boven Puerto Rico in te zetten, meldt Wired.

Puerto Rico werd zo'n twee weken geleden getroffen door orkaan Maria, die een spoor van vernieling achterliet. Infrastructuur en elektriciteit waren zwaar beschadigd en twee weken later heeft zo'n 90 procent van het land nog steeds geen mobiel bereik.

Alphabet mag onder een tijdelijke vergunning de komende zes maanden dertig van zijn internetballonnen oplaten boven Puerto Rico en de Maagdeneilanden, die ook getroffen zijn door de orkaan. De ballonnen zullen zowel mobiele data als telefoongesprekken mogelijk maken.

Acht Puerto Ricaanse telecombedrijven werken met Alphabet. De internetballonnen fungeren als vliegende telefoonmasten, die de mobiele frequenties van de acht providers doorgeven.

Tesla

Ook automaker Tesla wil de infrastructuur helpen opbouwen. Gouverneur van Puerto Rico Ricardo Rossello zeg op Twitter een goed gesprek te hebben gehad met Tesla-CEO Elon Musk.

Tesla en de Puerto Ricaanse overheid zouden nu mogelijkheden onderzoeken om batterijen en zonnepanelen van de automaker op het eiland te installeren, bij wijze van noodstroom.

De gesprekken kwamen op gang nadat Musk op Twitter de vraag kreeg of Tesla zijn batterijen zou kunnen inzetten. Volgens Musk is dat eerder gedaan op kleinere eilanden, en zit er geen limiet aan de schaalbaarheid van de batterijen.