DEN HAAG - Hoewel steeds meer Nederlanders gebruik maken van computers voor bijvoorbeeld het internet, heeft het apparaat maar weinig invloed op hun dagindeling. De bestaande wensen en behoeften bepalen het gebruik van de computer.

Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport E-cultuur, een empirische verkenning van het
Sociaal en Cultureel Planbureau

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat steeds meer Nederlanders thuis een computer hebben staan. In 1985 had nog maar zo'n 18 procent van de bevolking een pc, twee jaar geleden was dit percentage gestegen tot 70.

Ouderen

Vooral huishoudens met tieners hebben vaak een computer tot hun beschikking. Ouderen hebben de pc echter ook ontdekt. Zo'n 24 procent van de 65-plussers heeft er één. In 1995 was dit nog maar 9 procent.

Vooral jongeren (12 tot en met 19 jaar) besteden heel wat uurtjes achter de computer, namelijk 3,4 uur per week. Daarvan surfen ze 0,7 uur op het internet. Elke andere, vooral mannelijke computerbezitter zit gemiddeld 1,8 uur achter het beeldscherm.

Werktijden

De computer heeft echter maar weinig invloed op het dagelijks leven van de gebruiker. De opmars van de informatie- en communicatietechnologie (ict) heeft volgens het SCP niet geleid tot flexibelere werktijden. Nederlanders werken vergeleken met decennia terug eerder meer op de traditionele kantoortijden dan minder. De pc wordt nauwelijks 's nachts of in de vroege ochtend gebruikt.

Het internet groeit als informatiebron, hoewel het web nog steeds een grote achterstand heeft op televisie en kranten. Vergeleken met de overige gedrukte media, de radio en teletekst komt het internet volgens het SCP niet eens zo heel slecht uit de bus. Het is echter nog te vroeg om te spreken over het web als vervangende informatiebron.

Uit E-cultuur blijkt dat Nederlanders vaak e-mailen naar mensen die ze regelmatig in levende lijven zien. Onderzoek in een nieuwbouwwijk in Rijswijk liet zien dat zeker drie kwart van de ondervraagden uitsluitend via e-mail met bekenden correspondeert. Het resterende deel heeft via e-mail wel nieuwe sociale contacten opgedaan.