De Russische overheid zat vermoedelijk achter een cyberaanval op Letland, waardoor mobiele netwerken in het land urenlang verstoord werden.

Op 30 augustus zat de kustregio van Letland zeven uur lang zonder mobiel bereik. Volgens experts die met Reuters spraken kwam dat vermoedelijk door verstoringsapparatuur die vanuit de Russische exclave Kaliningrad werd ingezet.

Het verstoringssignaal zou niet direct op Letland zijn gericht, maar op Zweedse eilanden. Een deel ervan zou Letland wel hebben getroffen, zegt parlementariër Karlis Serzants.

Door een vergelijkbare aanval werkte op 13 september ook het noodnummer 112 niet in Letland. Dat gebeurde vlak voor de meest intensieve fase van een militaire oefening door Rusland.

Het Russische ministerie van Defensie heeft niet gereageerd op de zaak. Een woordvoerder van het Zweedse ministerie van Defensie zegt niets te weten over Russische signalen die op Zweden werden gericht.

Volgens luitenant-generaal Ben Hodges van het Amerikaanse leger toont het incident dat Rusland “een significante capaciteit voor elektronische oorlogsvoering” heeft ontwikkeld.