De raad van bestuur van taxidienst Uber overweegt om de invloed van voormalig CEO en oprichter Travis Kalanick verder in te perken.

Op dinsdag komt de raad van Uber samen om een besluit te maken over twee voorstellen, aldus bronnen tegenover Reuters

Het eerste voorstel moet het aantal bestuursleden dat door Kalanick wordt bepaald verlagen van drie naar één. Eerder deze week benoemde de oud-directeur nog twee nieuwe bestuursleden, tot verbazing van de taxidienst.

De nieuwe CEO Dara Khosrowshahi zou door de aanpassing zelf vijf bestuursleden mogen bepalen. Op het moment mag hij er slechts één kiezen.

Het initiatief zou daarnaast speciale stemrechten van vroege investeerders elimineren. Deze investeerders mogen op het moment meerdere malen per aandeel stemmen.

SoftBank

Uber zou met het tweede voorstel willen verzekeren dat SoftBank en Dragoneer samen 10 miljard dollar in het bedrijf mogen steken. Volgens eerdere geruchten heeft SoftBank beloofd de terugkeer van Kalanick als CEO niet te steunen.

De bronnen van Reuters denken dat er een meerderheid is voor beide voorstellen, ondanks dat Kalanick twee nieuwe leden heeft toegewezen aan de raad van bestuur.

Volgens eerdere berichtgeving bestaan er spanningen tussen Kalanick en de raad van Uber, omdat de oud-directeur nog steeds de koers van het bedrijf probeert te bepalen. Volgens geruchten zou hij zelfs proberen om zijn positie als CEO weer terug te krijgen.