BRUSSEL - De Deense minister van Economische Zaken Bendtsen is woedend over het gebrek aan steun van zijn Nederlandse collega Brinkhorst tijdens een Europees debat maandag over patenten op software.

Bendtsen vindt dat Nederland zijn eigen stoep moet vegen en ook zelf protest had kunnen aantekenen tegen het akkoord over de softwarepatenten. Dat meldde woensdag het Deense persbureau Ritzau.

De conservatieve politicus Bendtsen is verder uiterst verontwaardigd over de opmerking van Brinkhorst dat de Deense bewindsman maandag "voor het zingen de kerk is uitgegaan", omdat hij zijn protest niet volhield. Denemarken had verwacht dat Portugal en Nederland meer steun zouden geven bij het protest tegen een regeling om patenten op software te vereenvoudigen.

De Tweede Kamer, die Brinkhorst woensdagavond opnieuw aan de tand zal voelen over de kwestie, vindt dat de D66-minister veel te snel door de bocht is gegaan en meer verzet had moeten aantekenen tegen de softwarerichtlijn. In de ogen van de linkse Kamerfracties en de LPF benadeelt deze kleine ondernemers.