AMSTERDAM - Telecomconcern KPN gaat dit jaar van start dit jaar met twee pilots voor digitale televisie op mobiele telefoons. Om de techniek te kunnen leveren zal het derde-generatie mobiele netwerk upgraden met de zogeheten HSDPA-technologie in 2006.

Tot nu was Vodafone de enige televisie via de mobiele telefoon aanbiedt. Dat gaat via UMTS en levert een vergeleken met een gewone televisie een korrelig en schokkerig beeld op.

KPN werkt in de pilots samen met Digitenne, Nozema en TNO. Digitenne is een aanbieder van digitale tv en radio via de ether. Nozema beheert de infrastructuur voor het verzenden van radio-, televisie en data-signalen. TNO is een technologisch onderzoeksinstituut. KPN is in gesprek met SBS en MTV Networks voor de levering van interactieve content.

Met de nieuwe applicatie van KPN kunnen klanten via de mobiele telefoon rechtstreeks naar tv-uitzendingen kijken. Aan de proef zullen 500 mensen meewerken.

"De mogelijkheid om op elk moment tv te kijken is een interessante ontwikkeling voor omroepen en adverteerders. De traditionele manier om naar tv te kijken is gebaseerd op eenrichtingsverkeer. Mobiele televisie kan een echt succes worden als het interactief is", aldus topman van KPN Mobile Guy Demuynck.

HSDPA

Om digitale televisie te kunnen leveren is HSDPA nodig. Dit staat voor 'high-speed downlink packet access,' en biedt datacommunicatie die vele malen sneller is dan op de huidige derde-generatie (3G) netwerken.

"We zien HSDPA als een logische stap in de toekomst," zegt Demuynck tijdens een persconferentie op de CeBIT beurs in Hannover. "Het is een evolutie van de 3G-technologie, en we zullen beginnen met de implementatie in zwaarbelaste gebieden in 2006," aldus Demuynck.

Het blijft volgens Demuynck echter nog de vraag of 3G-diensten een massaproduct worden. "De vraag is: wordt 2005 het jaar van de doorbraak van 3G?"

Hij herhaalt dat 3G een evolutie is, geen revolutie. De bestuurder verwacht dat het huidige GSM-netwerk nog 5 tot 10 jaar in gebruik zal blijven.

Verder meldt KPN dat het de BlackBerry Internet Service ook gaat aanbieden aan particulieren en het kleinbedrijf. Met de BlackBerry kunnen gebruikers e-mail en andere informatie beheren.