Twitter heeft ongeveer tweehonderd accounts gevonden die mogelijk gelinkt zijn aan een Russische beïnvloedingscampagne.

Dat heeft Twitter donderdag tegenover Amerikaanse congressionele onderzoekers gezegd, schrijft het bedrijf in een blogbericht.

De accounts zijn mogelijk verbonden aan dezelfde met Rusland geassocieerde bronnen die advertenties kochten op Facebook. Twitter begon vorige maand een onderzoek naar de accounts, nadat Facebook bekendmaakte dat ongeveer 470 aan Rusland gelinkte accounts drieduizend advertenties hadden gekocht. 

Twitter zocht in zijn eigen database naar informatie gerelateerd aan deze 470 profielen. In totaal vond het 22 accounts die exact overeenkwamen met de profielen van Facebook. Die accounts hadden op zichzelf weer banden met 179 andere Twitter-profielen.

Op welke manier deze accounts gelinkt zijn aan de 22 profielen die exact overeenkwamen met die van Facebook, is niet bekendgemaakt. Het zou echter zo kunnen zijn dat ze door bijvoorbeeld dezelfde personen onderhouden werden of met hetzelfde doel op Twitter actief waren. De accounts die in strijd met de regels van Twitter handelden, zijn geschorst.  

RT

Twitter heeft verder kopieën van gesponsorde tweets die door het nieuwsmedium Russia Today (RT) gekocht zijn overhandigd.

Dat medium wordt gefinancierd door het Kremlin. RT kocht in 2016 voor 274.100 dollar advertenties in op Twitter.

De Democratische senator Mark Warner, vice-voorzitter van het inlichtingencomité in de Senaat, noemt de onthulling van Twitter "zeer teleurstellend". Het sociale netwerk steekt volgens hem zijn kop in het zand als het gaat om Russische inmenging. "Hun reactie was op elk niveau ondermaats."

Onderzoek

De Senaat voert een uitgebreid onderzoek uit naar de Russische invloed op de presidentverkiezingen. De betreffende commissie wil weten welke rol sociale media daarin gespeeld hebben.

Donderdag werd bekend dat Facebook, Google en Twitter in het onderzoek gehoord worden. De bedrijven worden gevraagd om tijdens een openbare zitting op 1 november tekst en uitleg te komen geven.