T-Mobile heeft met een speciale mast op het Leidseplein in Amsterdam een snellere netwerkverbinding geactiveerd. De mast kan een maximale downloadsnelheid van 600Mbit/s bieden, tegenover 100Mbit/s van een reguliere mast.

Het gaat om een zogenaamde 'massive mimo'-mast. Met massive mimo wordt een hogere capaciteit in het netwerk mogelijk gemaakt, zonder dat daar ingrijpende aanpassingen voor nodig zijn. Daardoor worden meer gebruikers tegelijkertijd voorzien van een snellere verbinding. Naar eigen zeggen was er tijdens het proefdraaien al een capaciteitsverhoging tot 600 procent te zien.

De antenne is volgens T-Mobile energiezuiniger, doordat deze gebruikmaakt van kleine, gebundelde 3d beamforming-patronen. Daarbij wordt eerst de locatie van een apparaat bepaald, waarna het signaal op een hoog vermogen daarheen wordt gestuurd.

De techniek wordt sinds begin september getest en is nu voor alle apparaten aangezet. Om gebruik te maken van de mast hebben smartphones ondersteuning nodig voor 4G op band 38. Veel high-end modellen van de afgelopen jaren ondersteunen die band.

5G

De mast is voor T-Mobile ook een eerste stap richting 5G. Massive mimo is namelijk noodzakelijk om dit snellere netwerk mogelijk te maken. De 5G-standaard bestaat nu nog niet.