Rusland dreigt Facebook te blokkeren om data-opslag in buitenland

De Russische overheid zal Facebook blokkeren als het sociale netwerk de gegevens van Russische gebruikers niet binnen de eigen landsgrenzen opslaat.

Dat zei Alexander Zharov, hoofd van de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor, dinsdag. "Hier gelden geen uitzonderingen", zei hij volgens staatspersbureau Interfax.

Zharov vergeleek Facebook met LinkedIn, het zakelijke sociale netwerk dat vorig jaar al in Rusland werd geblokkeerd. Het bedrijf weigerde data op Russisch grondgebied op te slaan. Die verplichting kregen internetbedrijven in 2015, toen een wetswijziging werd doorgevoerd.

Als Facebook zich niet aan de Russische wet houdt, wordt de site in 2018 geblokkeerd, waarschuwde Zharov.

Zijn uitspraken werden dinsdag direct tegengesproken door German Klimenko, een adviseur van president Vladimir Poetin. Hij zegt tegen Sputnik navraag te hebben gedaan bij Roskomnadzor en te hebben gehoord dat er geen plannen zijn om de site te blokkeren. Zharov heeft nog geen verdere uitleg gegeven over zijn uitspraken.

Apple, Google en Twitter slaan sommige gegevens al in Rusland op, of gaan dat binnenkort doen. Facebook zou dat tot nu toe hebben geweigerd.

Het Amerikaanse bedrijf opereert in Rusland niet het grootste sociale netwerk; de lokale variant VK (voorheen VKontakte) is een stuk populairder.

Lees meer over:
Tip de redactie