Facebook heeft afgezien van het plan om een nieuwe aandelenklasse speciaal voor directeur Mark Zuckerberg aan te maken. De klasse was nodig omdat Zuckerberg 99 procent van zijn aandelen wilde verkopen en daarmee zijn stemrecht binnen het bedrijf zou verliezen.

Zuckerberg zou dankzij de nieuwe aandelenklasse zijn stemrecht behouden, ook al verkocht hij het leeuwendeel van zijn aandelen om de opbrengsten aan zijn eigen goede doel, de Chan Zuckerberg Foundation, te schenken. Op Facebook heeft Zuckerberg nu echter laten weten dat dit plan ingetrokken is.

"De waarde van onze aandelen is gegroeid naar een punt waarop ik ons goede doel volledig kan financieren en de komende twintig jaar mijn stemrecht binnen Facebook kan behouden", aldus Zuckerberg. Met zijn goede doel wil hij ziekten bestrijden en persoonlijk onderwijs aanbieden voor alle kinderen.

De bedoeling is nog wel dat Zuckerberg 99 procent van zijn aandelen gaat verkopen om zijn goede doel te financieren. "Ik verwacht tussen de 35 en 75 miljoen aandelen te verkopen in de komende 18 maanden", zegt de directeur. Dat komt neer op een bedrag tussen 5,95 miljard dollar en 12,75 miljard dollar.

Rechtszaak

Het aanmaken van een nieuwe aandelenklasse leidde tot een rechtszaak. Durfkapitalist Marc Andreessen zou tijdens de onderhandelingen tussen de kleinaandeelhouders en Zuckerberg, informatie hebben doorgespeeld naar de Facebook-directeur.

Zo vertelde Andreessen aan Zuckerberg hoe de aandeelhouders dachten over zijn plan. De onderhandelingspositie van Zuckerberg zou daardoor versterkt zijn. Kessler Topaz Meltzer & Check LLP probeerden om die reden namens hun cliënten het aanmaken van een nieuwe aandelenklasse te blokkeren.

De Facebook-directeur moest later deze maand getuigen in de rechtszaak, maar dat is nu niet langer nodig. De aanklagers laten weten blij te zijn met de keuze van Facebook en Zuckerberg.