DEN HAAG - Scholen zijn een willige prooi voor hackers. Op alle zes scholen waar de Stichting ICT op School liet inbreken op de computernetwerken, liet de beveiliging te wensen over. De digitale inbrekers-in-opdracht verschaften zich soms op een simpele manier toegang tot het interne netwerk van een school. De stichting heeft dat maandag laten weten.

De beperkte hack-opdracht geeft volgens de Stichting ICT op School slechts een indicatie voor de ICT-beveiliging in het onderwijs. Toch heeft de stichting alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gewaarschuwd en uitgelegd hoe ze hun computers beter kunnen beveiligen.

Eind vorig jaar liet de Stichting ICT op School hackers los op vier basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs. De schoolleiding was ingelicht, maar de ICT-afdeling was in het ongewisse gelaten.

Bij drie scholen bleken de hackers zonder al te veel moeite te kunnen inbreken in de computersystemen. Dat lag aan het ontbreken van een wachtwoord of aan printers, cd-romservers en een kopieermachine die te eenvoudig toegang boden. Computerprogramma's waren kwetsbaar, omdat ze niet meer van deze tijd waren. De twee scholen met een draadloos netwerk bleken deze niet beveiligd te hebben.