AMSTERDAM - Microsoft zal vanaf de volgende upgrade, waarschijnlijk in september, van het besturingsprogramma Windows XP standaard Java ondersteunen. Microsoft komt daarmee tegemoet aan de eis van Sun.

De beslissing om Java te ondersteunen onder Windows heeft voor als nog geen gevolg voor antitrustzaak die mede door Sun tegen Microsoft is aangespannen. Volgens Sun installeert Microsoft namelijk de verkeerde versie.

Microsoft maakt dan ook niet een complete knieval voor Sun: Windows zal worden uitgerust door met een Java 1.1.4 uit 1997 ontwikkeld door Microsoft zelf. Sun is al verder en heeft inmiddels Java 1.4 uitgebracht.

Java is ooit ontwikkeld om te kunnen draaien op versschillende besturingssystemen. Sun heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van Java en gebruikt deze taal veel voor haar servers. Op de servermarkt moet Sun opboksen tegen Microsoft dat volgens hen misbruikt maakt van haar monopolypositie van Windows XP. Een gebrek aan Java ondersteunen door desktop computers zou nadelig werken voor Sun.

Overigens was het nu ook mogelijk om Java ondersteuning te installeren onder Windows, maar dan moet de gebruiker dit wel zelf aangeven. Bij de komende versies van XP wordt Java dan automatisch geïnstalleerd.

In de verre toekomst denkt Microsoft zelfs erover om helemaal geen Java meer te leveren voor Windows XP.