TILBURG - In Nederland ontstaat een groep chronische internetverslaafden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving in Rotterdam. Inmiddels zouden 44.000 mensen een dwangmatige behoefte te hebben om alsmaar achter het internet te kruipen.

De nieuwe cijfers kwamen naar voren tijdens het symposium We M@ilen, georganiseerd door studenten van de Universiteit van Tilburg. Onderzoeker Gert-Jan Meerkerk deed al eerder studie naar internetverslaving.

De resultaten daarvan werden in het najaar van 2003 gepresenteerd. Toen bleek dat 66.000 mensen de dwang hadden om alsmaar te internetten. Zo'n 15.000 denken daarvoor echt hulp nodig te hebben, zo bleek uit het onderzoek 'Internetverslaving: Hoax of serieuze bedreiging voor de geestelijke volksgezondheid?'.

Afwachten

"Het is dan altijd maar afwachten of die groep ook zo groot blijft. Uit een tweede meting vorig jaar blijkt nu dat tweederde nog steeds de dwangmatige behoefte heeft om te internetten", aldus Meerkerk.

De verslaving staat vaak niet op zichzelf, maar gaat meestal samen met andere problemen zoals eenzaamheid, depressies of relatieproblemen. De onderwerpen waarop de verslaafden op het world wide web surfen zijn vooral erotiek en spelletjes. "Het valt me op dat er niet zo veel wordt gegokt op het internet", zegt Meerkerk.