LEEUWARDEN - Fietsenfabrikant Batavus moet toestaan dat zijn dealers fietsen doorverkopen aan internetwinkel Bikemotion.nl. De twee bedrijven hebben een conflict omdat Batavus niet wil dat de internetwinkel zijn fietsen verkoopt.

Het gerechtshof in Leeuwarden stelde Batavus woensdag in het ongelijk en bevestigde daarmee een uitspraak die de rechtbank eind vorig jaar deed. Dat heeft advocaat J. van Rhijn van Bikemotion.nl woensdag gezegd.

Het hof staat Batavus wel toe een gesloten verkopersnetwerk op te zetten. Ook met het verbod van de fabrikant aan haar dealers om fietsen door te verkopen aan andere handelaren, heeft het hof geen probleem.

Uitzondering

Voor Bikemotion.nl maakt de rechter echter een uitzondering. Dit omdat het moederbedrijf van de internetwinkel, het Noord-Hollandse Vriends Tweewielercentrum, dertig jaar verkoper van Batavus-fietsen was.

Batavus wil Bikemotion.nl geen fietsen verkopen omdat het bedrijf een gesloten netwerk van dealers nastreeft teneinde de kwaliteit te waarborgen. De Friese fietsenfabrikant was woensdag niet bereikbaar voor commentaar, maar kan nog in cassatie gaan.