Honderden Amerikaanse techbedrijven spreken zich uit tegen het stoppen van het overheidsprogramma DACA, dat jonge immigranten die als kind illegaal naar de VS kwamen beschermt tegen uitzetting.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions kondigde het stoppen van DACA dinsdag officieel aan.

DACA werd in 2012 door toenmalig president Obama ingevoerd. Naar schatting vallen er zo'n achthonderdduizend zonen en dochters van illegale immigranten onder DACA. Ze worden 'Dreamers' (dromers) genoemd en werden als kind door hun ouders meegenomen naar de VS.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg spreekt op Facebook van een "een trieste dag" voor de VS. "De beslissing om DACA te stoppen is niet alleen verkeerd", aldus Zuckerberg. "Het is buitengewoon wreed om jonge mensen de American Dream te bieden, ze aan te moedigen uit de schaduw te treden en de overheid te vertrouwen en ze er dan voor straffen."

Honderden handtekenigen

Apple-CEO Tim Cook meldt via Twitter dat er 250 Dreamers bij Apple werken. "Ik sta hen bij. Ze verdienen ons respect als gelijken en een oplossing gestoeld op Amerikaanse waarden."

Microsoft-CEO Satya Nadella schrijft op LinkedIn: "Microsoft geeft diep om de Dreamers die bij Microsoft werken en we steunen hen volledig. We zullen altijd staan voor diversiteit en economische kansen voor iedereen." Het juridisch hoofd van Microsoft Brad Smith noemt het stoppen van DACA "een grote stap terug voor ons hele land".

Naast de persoonlijke verklaringen hebben de CEO's van honderden bedrijven een brief aan Trump getekend, waarin zij pleiten voor het behoud van DACA. De brief roept de twee grote Amerikaanse partijen, het congres en de president op de handen ineen te slaan en samen een permanente oplossing te bedenken voor de honderdduizenden Dreamers.

De brief is onder meer getekend door Tim Cook van Apple, Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google, Satya Nadella van Microsoft, Mark Zuckerberg van Facebook, Reed Hastings van Netflix en Jack Dorsey van Twitter.

Kennis-import

Eerder dit jaar pleitten Amerikaanse techbedrijven ook al tegen het inreisverbod dat Trump wilde invoeren. Techbedrijven zijn doorgaans erg pro-immigratie, onder meer omdat die bedrijven in grote mate kennis importeren. De bedrijven zien mogelijkheden om makkelijk immigranten aan te nemen onder Trump kleiner worden. Trump wil graag meer banen voor Amerikanen hebben.

Deelnemers van het programma van wie de werkvergunning voor maart 2018 verloopt, krijgen nog tot 5 oktober van dit jaar de tijd om een nieuwe aan te vragen.

President Trump maakte eerder deze week al bekend dat hij het Congres na de herroeping van DACA zes maanden te tijd geeft om over het lot van de jonge immigranten te beslissen. Het uiteindelijke lot van de Dreamers blijft daardoor vooralsnog onzeker.