AMSTERDAM - De cd is al twintig jaar een groot succes voor Philips. Twintig jaar geleden rolde de uitvinding voor het eerst van de band in een vestiging van de toenmalig Philips-dochter Polygram in het Duitse Langenhagen.

Op de eerste cd stond muziek van de Poolse componist Chopin. De maximale speelduur van het schijfje is 74 minuten. Topman Jürgen Dahmer van het Duitse Bayer legt in de Telegraaf uit waarom dat zo gekomen is:

"Philips wilde aanvankelijk dat de speelduur maximaal 60 minuten zou zijn. Maar de vrouw van Akio Morita, de oprichter en toenmalig bestuursvoorzitter van Sony, stond er op dat haar favoriete stuk muziek - de negende symfonie van Beethoven - op één cd zou kunnen. En dat stuk duurt 74 minuten."

Intussen zijn er al meer dan 110 miljard cd's gemaakt. De best verkochte cd-single aller tijden is 'Candle in the Wind' van Elton John. Maar ook 'White Christmas' van Bing Crosby doet het erg goed.

Sony en Philips hebben de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de cd. Zo kwam er in 1992 de cd-rom op de markt, in 1997 de dvd en de opneembare compact disc.