Het lek in Instagram waarmee kwaadwillenden persoonlijke informatie van gebruikers konden achterhalen, is groter dan eerder werd gedacht.

Dat blijkt onder meer uit een bericht van Instagram zelf op zijn blog.

Daarin wordt melding gemaakt van de bug die zorgde voor het lek. Aanvankelijk stuurde Instagram enkel een bericht naar geverifieerde gebruikers, te herkennen aan een blauw vinkje bij hun profiel. Het sociale netwerk dacht namelijk dat alleen die groep gebruikers getroffen was. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Via het lek konden kwaadwillenden het telefoonnummer en/of e-mailadres van een Instagram-gebruiker achterhalen. Volgens Instagram zijn er geen wachtwoorden buitgemaakt en gaat het om een "laag percentage" van het totaal aantal gebruikers. Het bedrijf zegt niet te weten welke accounts precies zijn getroffen.

'Miljoenen gebruikers'

Verschillende Amerikaanse media, waaronder Ars Technica, melden dat het om zes miljoen gebruikers zou gaan. Dat claimen hackers die een database hebben gemaakt waarin alle gelekte informatie is terug te vinden.

De persoonlijke gegevens van een gebruiker is tegen betaling van tien dollar in te zien. Daarbij kan eerst worden gekeken of de desbetreffende gebruiker in de database voorkomt.

Volgens de hackers bevat de database gegevens van veel bekende Instagram-gebruikers, waaronder ook politici en sporters. Ook zangeres en actrice Selena Gomez zou getroffen zijn door het lek. Haar Instagram-account werd eerder in de week gehackt en gebruikt om naaktfoto's van Justin Bieber te plaatsen.