AMSTERDAM - Henkjan Smits heeft voor zijn talentenscout-site een contract getekend met download.nl . Dit meldt de website Muziek en Beeld dinsdag. Smit hoopt muzikaal talent uit Nederland via de samenwerking een kans op een doorbraak te geven.

De populairste muzikant van de week krijgt een plaats in de speellijst van de radiotuner en een bannercampagne. Daarnaast wordt het winnende liedje bij hoge verkopen definitief opgenomen in de catalogus van download.nl, dat onderdeel is van Ilse Media.

Stemmen

Smits, die bekend werd als juryvoorzitter in het programma Idols, wil de artiesten meer bieden dan korte muziekfragmenten op zijn site. Via download.nl zijn nummers nu volledig te downloaden. De Talent Chart wordt gepubliceerd op die site en bezoekers krijgen de mogelijkheid te stemmen op een liedje of het nummer te downloaden. Een download telt ook als een stem.

SMS

Smits startte het initiatief in mei vorig jaar. Inmiddels staan zo'n zeshonderd artiesten op de site. Op talentscout.nl van Smits kan een artiest een demotrack zetten of een liedje inzingen. Bezoekers kunnen vervolgens per sms op het nummer stemmen. Wanneer een artiest 25 sms-jes heeft ontvangen, krijgt het liedje een persoonlijke beoordeling van Smits.

Daarna wordt het nummer in de Talent Chart geplaatst. Smits vertelt dat een vaste kern van zo'n vijfhonderd bezoekers elke dag op de site kijkt, onder wie mensen van platenmaatschappijen.