LONDEN - Computerspelletjesproducent Electronic Arts (EA) heeft dinsdag in Londen de eerste spellen voor de nieuwe draagbare Playstation gepresenteerd. In Europa komen vanaf de introductie van de Playstation Portable (PSP) vijf titels van EA beschikbaar. Het is voor het eerst dat 's werelds grootste spellenfabrikant een serieuze poging waagt op de markt voormobiele spelcomputers.

Het is nog onduidelijk wanner de PSP in Nederland in de winkel ligt. De introductie van de PSP in Europa is uitgesteld omdat de vraag niet op kan tegen het aantal beschikbare chips dat voor de apparaten nodig is. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de PSP op 24 maart zou worden gelanceerd in de Verenigde Staten en Europa. Sony gaat er wel vanuit dat de PSP nog in de eerste helft van 2005 op de Europese markt komt, naar verwachting medio april.

Sportspellen

EA, specialist in sportspellen, presenteerde dinsdag FIFA Football, Need for Speed Underground Rivals, Tiger Woods PGA Tour, NBA Street Showdown en NFL Street 2: Unleashed. De prijs zal uitkomen op ongeveer 40 euro per stuk.

Marktleider

Het Amerikaanse EA is marktleider op alle platforms, behalve op de markt voor draagbare spelcomputers. "Dit is onze kans", verklaarde vice-president Warren Wall dinsdag tijdens de presentatie. Wall geeft leiding aan ongeveer 240 ontwerpers die alleen spellen maken voor draagbare computers zoals de PSP, DS en Gameboy Advance. Het uitstel van de introductie van de PSP noemde hij geen verrassing, wel een teleurstelling.

Felle slag

De verwachting is dat Nintendo (DS) en Sony (PSP) dit jaar een felle slag met elkaar zullen voeren om de gunst van de gamefanaten. Nintendo heeft daarbij een voorsprong. Nintendo lanceerde de DS (Double Screen) al eind vorig jaar in de Verenigde Staten en Japan. Nintendo is recent in Nederland begonnen met een promotiecampagne voor de DS die vanaf 11 maart beschikbaar is. De PSP, de eerste draagbare spelcomputer van Sony, is alleen nog maar in Japan te koop.