Voor de tweede keer in een maand tijd ligt de informatie van duizenden leaserijders op straat, dit keer door een fout in de site van kredietverstrekker AutoCash.

Dat ontdekte RTL Z na een tip van iemand die het lek al maanden geleden bij AutoCash heeft gemeld, zonder succes. Door het lek waren privégegevens als, naam, adres, maandsalarissen, woonlasten en bankrekeningnummer van leaserijders in te zien.

Via AutoCash bieden zo'n 80 autodealers leaseplannen en leningen aan mensen die een auto kopen. AutoCash is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services, een gedeeld financieel bedrijf van Volkswagen Nederland en autodealer Pon.

Maar niet alleen de gegevens van AutoDeal-klanten waren inzichtelijk. In de database stond ook informatie van mensen die alleen een kredietaanvraag hebben ingediend bij AutoCash.

Lek gedicht

RTL Z heeft de gegevens van zeker vierhonderd mensen ingezien, en die informatie bij enkele van de getroffen klanten gecontroleerd. Na melding van de nieuwssite bij AutoCash, is het datalek gedicht. Ook wordt het lek in lijn met de regels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het bedrijf zegt tegen RTL Z dat er op dit moment 'geen aanleiding om aan te nemen dat klantgegevens niet veilig zouden zijn geweest'. Volgens AutoCash waren door het lek gegevens van 20.000 mensen in te zien.

Eerder deze maand zorgde een datalek bij softwarebedrijf CarWise ICT ervoor dat de gegevens van 100.000 leaserijders in Nederland waren in te zien. Dat lek werd 24 uur na melding van beveiligingsbedrijf ESET gedicht.