AMSTERDAM - Telecomconcern KPN gaat de komende jaren flink investeren in telefoneren over het internet (VoIP) en de snellere versie van het huidige ADSL-netwerk, het zogenoemde ADSL2. Het bedrijf zegt "de aanval" te openen op deze markt en streeft naar het marktleiderschap.

Door deze investeringen zullen ruim 8000 banen bij het bedrijf verdwijnen. "De nieuwe banenreducties zullen vooral plaatsvinden bij de diensten voor het vaste net, maar ook bij de divisie mobiel en op het hoofdkantoor," aldus KPN-topman Scheepbouwer.

"In een wereld die volledig op IP (internetprotocol) draait, wordt alles goedkoper en eenvoudiger, waardoor de structurele kosten significant omlaag kunnen worden gebracht. Dit betekent ook dat onze diensten kunnen worden geleverd via aanzienlijk minder mensen".

De aangekondigde aanval op de markt voor internettelefonie komt niet onverwacht. Het telefoneren via vaste lijnen, de markt waarop KPN sinds jaar en dag de absolute heerser is, neemt de laatste jaren sterk af. Een belangrijke oorzaak is de vlucht die telefoneren via internet neemt. Kabelbedrijven lopen zich al warm om internettelefonie op grote schaal te gaan aanbieden.

De omzet van KPN's divisie vaste telefonie nam vorig jaar met 6,5 procent af naar 7,2 miljard euro. KPN benadrukt dat het aantal ADSL-aansluitingen (internetverbindingen via de vaste lijn) bijna is verdubbeld tot 1,4 miljoen.