Dara Khosrowshahi wordt de nieuwe CEO van de taxidienst Uber. Hij stapt over van reisbedrijf Expedia.

Dat melden bronnen tegen persbureau Bloomberg. Een woordvoerder van Uber bevestigt dat er een nieuwe CEO is gekozen, maar wil niet bevestigen dat het om Khosrowshahi gaat.

De 48-jarige Iraanse Amerikaan moet bij de Uber de opvolger worden van Travis Kalanick. De medeoprichter van Uber stapte op omdat grote aandeelhouders het niet meer in hem zagen zitten. Hij was toen al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd.

Volgens geruchten overwoog Uber meerdere vrouwen voor de positie, waaronder de Hewlett Packard Enterprise-baas Meg Whitman. Zij zei geen interesse te hebben in de baan. Met Khosrowshahi kiest het bedrijf alsnog voor een man als CEO.

De zoektocht naar een CEO werd volgens investeringsfirma Benchmark Capital gedwarsboomd door voormalig directeur Kalanick, wiens dagelijkse bezigheden binnen het bedrijf voor verwarring zouden hebben gezorgd. Volgens ingewijden probeerde Kalanick zijn topplek weer te bemachtigen via een grote investering door het Japanse Softbank.

Ophef

Onder het bewind van Kalanick raakte het bedrijf in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Uber staat in een rechtszaak ook tegenover Google-dochter Waymo, wegens mogelijke bedrijfsspionage.

 Zondag werd nog melding gemaakt van twijfel tussen drie kandidaten, waarbij voormalig General-Electric-topman Jeff Immelt als grote kanshebber voor de topfunctie werd genoemd.