De bestuursraad van Uber stemt naar verluidt zondagavond over zijn nieuwe CEO, maar er is nog steeds twijfel tussen drie kandidaten.

Dat zeggen meerdere ingewijden tegen Recode.

Het bestuur van Uber zou vrijdag en zaterdag druk hebben overlegd over wie de in juni vertrokken Travis Kalanick zou moeten opvolgen, maar nog geen overeenstemming hebben bereikt.

Eén van de kandidaten, voormalig General Electric-topman Jeff Immelt, zou zijn visie voor de toekomst van Uber dit weekend hebben gepresenteerd. Een onbekende andere mannelijke kandidaat zou dat ook hebben gedaan.

Immelt werd eerder deze week al genoemd als grote kanshebber voor de topfunctie bij Uber. De ervaren 61-jarige Amerikaan zou volgens sommige bestuursleden het best in staat zijn om de gekrenkte reputatie en de verpeste bedrijfscultuur van Uber recht te strijken.

Kalanick

Nadat het nieuws over Immelt als kandidaat naar buiten kwam, zouden Uber-investeerders met kritiek hebben gereageerd. Ze zouden zorgen hebben over het wisselende succes van Immelt als CEO van General Electric. Ook zouden ze vrezen dat Immelt de vertrokken CEO Kalanick op termijn een te grote rol binnen Uber zou toebedelen.

Kalanick diende in juni na druk van de bestuursraad zijn ontslag in. Hij was het vertrouwen verloren na een reeks aan schandalen rond Uber.

Toch zit Kalanick nog wel bij die bestuursraad. In aanloop naar verkiezing van een nieuwe CEO ging het gerucht dat Kalanick de functie uiteindelijk zelf weer zou willen bekleden.

Hoewel Uber-mede-oprichter en bestuurslid Garrett Camp die geruchten tegenover investeerders ontkrachtte, zou de vrees er nog steeds zijn. Sommige investeerders zien Immelt als een kandidaat voor de korte termijn, waarna Kalanick zijn oude post weer kan bekleden.

Whitman wil niet

Daarom zouden sommige bestuursleden nu proberen om de functie van CEO opnieuw aan Meg Whitman aan te bieden. Whitman is de huidige CEO van Hewlett Packard Enterprise.

Eind juli liet Whitman al persoonlijk via onder meer Twitter weten geen interesse in de functie te hebben. "Meg Whitman wordt niet de CEO van Uber", zei de HP-topvrouw toen.

"Er is een oneindig kleine kans dat ze zich bedenkt", zegt een ingewijde tegen Recode. De rijke Whitman zou met een groot salaris niet te paaien zijn, en zou zich bovendien ook zorgen maken over de bemoeienis van Kalanick.

De keuze van de Uber-bestuursraad hoeft niet unaniem te zijn. Verwacht wordt dat de nieuwe CEO in de loop van komende week aan de medewerkers van Uber wordt aangekondigd.