Nostalgie-functie 'Op deze dag' is nu beschikbaar voor alle Facebook-gebruikers. Speciale algoritmes vermijden nare herinneringen.

De Facebook-functie 'Op deze dag' was al voor veel gebruikers beschikbaar, maar is er nu voor iedereen, meldt Facebook vrijdag.

Het bedrijf zegt geïnvesteerd te hebben in manieren om nare herinneringen te vermijden. De functie toont zaken als foto's, berichten en vriendschappen die precies één of meerdere jaren oud zijn.

In het verleden toonde Facebook in het overzicht weleens gevoelige zaken, zoals foto's van overleden familie of vrienden. Gebruikers kunnen ook zelf bepaalde dagen en mensen uit de herinneringsfunctie schrappen.

Facebook gaat het algoritme daarnaast inzetten om elke maand en elk seizoen een automatisch overzicht van de leukste momenten te genereren. Net als 'Op deze dag' zijn ook die overzichten alleen voor de gebruiker zichtbaar, in de toekomst worden ze ook openbaar deelbaar.

Ook laat Facebook andere mijlpalen voortaan op dezelfde manier zien als 'Op deze dag'. Zo worden zaken als het bereiken van duizend likes of elke honderd vrienden nadrukkelijk in beeld gebracht.