DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag gaat maandag verder met het proces tegen vijf verdachte computerkrakers. De jongens (15 tot 19 jaar) zijn volgens justitie onder meer verantwoordelijk voor de computeraanval die in oktober de internetpagina's overheid.nl en regering.nl vijf dagen onbereikbaar hield.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een zogenoemde Ddos-aanval (Distributed Denial of Service) voor de rechter brengt. Justitie beschuldigt de verdachten formeel van het hinderen van computerverkeer met het gevaar op verstoring van dienstverlening.

Achter gesloten was de rechtbank donderdag tot laat in de avond bezig met de rechtszaak tegen de drie minderjarige verdachten. Rechtbankvoorzitter C. Dettmeijer noemde de materie ingewikkeld en complex, als verklaring voor de grote uitloop.

Maandagochtend staat eerst de rechtszaak tegen de twee meerderjarigen op de rol. Onder hen de 18-jarige hoofdverdachte E. de V. uit Breda, die zich ook moet verantwoorden voor een aanval op servers van de Telegraaf (Telegraaf.nl en Speurders.nl) en op die van weblog GeenStijl.nl. Aansluitend zal het OM een eis formuleren tegen de minderjarige verdachten.

De krakersgroep 0x1fe opende op 4 oktober de aanval op de regering.nl en overheid.nl. De groep eiste de actie op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid. Naar eigen zeggen werden voor de aanval 180.000 slechtbeveiligde computers uit heel de wereld misbruikt. De systemen vragen de internetpagina's continu op waardoor ze onbereikbaar worden.