Microsoft heeft een nieuw record gevestigd met zijn spraakherkenningssoftware. Bij een test werd slechts 5,1 procent van de woorden verkeerd verstaan.

Dat heeft de techgigant op bekendgemaakt in een blogbericht. De spraakherkenningssoftware zou daarmee even precies zijn als een mens.

Bij de test moest de Microsoft-software luisteren naar het zogeheten Switchboard-pakket. Deze bestaat uit een verzameling opgenomen telefoongesprekken, die al langer door meerdere bedrijven en ontwikkelaars wordt gebruikt om spraakherkenning te testen.

Microsoft zegt dat zijn software een lagere foutmarge bereikte door te voorspellen wat er in een dialoog vermoedelijk als volgende gezegd zal worden. Op het moment gebruikt de techgigant spraakherkenning in zijn virtuele assistent Cortana. 

Eerder record

De spraakherkenner van Microsoft vestigde eerder al een record met een foutmarge van 5,9 procent. Het bedrijf dacht toen dat dit de gemiddelde foutmarge voor mensen was. Concurrent IBM brak dit record later met een foutmarge van 5,5 procent.

Nieuw onderzoek concludeerde dat de menselijke foutmarge daadwerkelijk op 5,1 procent ligt. Dat was reden voor de nieuwe poging, aldus Microsoft.