Uber mag een belangrijk bewijsstuk niet gebruiken in de rechtszaak tegen het Google-zusterbedrijf Waymo. Met het bewijsstuk wilde Uber aantonen dat het geen technologie heeft gestolen van Waymo, waar de taxidienst van beschuldigd wordt.

Dat heeft een rechter bepaald, schrijft Recode. Waymo, zusterbedrijf van Google, claimt dat Uber profiteert van de gestolen technologie van het bedrijf, die door voormalig medewerker Anthony Levandowski zou zijn meegenomen naar Uber.

Uber wilde tijdens de rechtszaak bewijs aanvoeren om aan te tonen dat Levandowski andere motieven had om de veertienduizend bestanden die hij van Waymo gestolen zou hebben, te downloaden. Hij zou dit gedaan hebben om er zeker van te zijn dat hij een bonus zou krijgen van Waymo's moederbedrijf Alphabet. Uber zou de informatie nooit hebben gebruikt, luidt de geplande verdediging.

Een rechter heeft echter besloten dat Uber deze theorie niet mag presenteren in de zaak. Levandowski zou zijn motieven namelijk onthuld hebben tegenover voormalig Uber-directeur Travis Kalanick in een gesprek met een advocate van het bedrijf, Angela Padilla.

De inhoud van een gesprek tussen een advocaat en een cliënt valt onder een geheimhoudingsverklaring, waardoor Uber dit niet naar buiten mag brengen.

Uber stelde echter dat Padilla geen juridisch advies gaf, waardoor het gesprek daar niet onder valt, maar de rechter was het daar niet mee eens. 

Waymo

Waymo stelt dat het verhaal waarin Levandowski de bestanden downloadde om er zeker van te zijn dat hij zijn bonus zou krijgen onzin is. "Het is volledig verzonnen", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "De extreme maatregelen die hij nam om de digitale vingerafdrukken van zijn acties uit te wissen, wijzen niet op een onschuldig motief."