De Amerikaanse president Trump maakt van cybereenheid Cyber Command een onafhankelijke tak binnen de krijgsmacht voor 'betere bescherming van het land'.

Dat meldt het Witte Huis vrijdag in een persverklaring. Cyber Command krijgt meer bevoegdheden en onafhankelijkheid binnen de Amerikaanse krijgsmacht.

De wijziging wordt volgens Trump doorgevoerd 'om cyberoperaties te versterken en de verdediging van het land te verbeteren'. Na de verandering komt meer nadruk te liggen op de ontwikkeling van systemen om aanvallen af te weren en indringers aan te pakken. Het gaat met name om dreiging van hackers en terroristen.

De verandering zorgt er volgens de Amerikaanse president ook voor dat belangrijke cyberoperaties adequaat gefinancierd worden. Cyber Command kan uiteindelijk worden afgesplitst van de veiligheidsdienst NSA, waar het nu onderdeel van uitmaakt.

Cyber Command legt de focus op cyberoorlog, terwijl de NSA zich richt op het verzamelen van data. Trump maakt op een later moment bekend of de splitsing doorgaat.

Hackers

De VS wil zich onder meer beter wapenen tegen hackers. In juni zei een ambtenaar van het Amerikaans departement van Binnenlandse veiligheid dat Russische hackers 21 van de 50 staten troffen tijdens de presidentsverkiezingen in november vorig jaar. Obama liet daar eind 2016 onderzoek naar doen.