LinkedIn moet van de Amerikaanse rechter een startup toegang verlenen tot publieke profielinformatie.

Dat heeft de rechter op maandag bepaald, aldus Reuters. LinkedIn moet alle mogelijke blokkades verwijderen die de startup HiQ Labs in de weg staan, zodat ze alle informatie van openbare profielen kunnen uitlezen.

HiQ Labs ontwikkelt een algoritme dat data van LinkedIn analyseert, om het gedrag van personeel te voorspellen. Zo probeert het algoritme bijvoorbeeld te ontdekken wanneer iemand ontslag gaat nemen.

LinkedIn wil niet dat de informatie op deze wijze gebruikt wordt en blokkeerde HiQ Labs de toegang tot publieke profielinformatie. Het sociale netwerk vreest dat gebruikers hierdoor geen controle hebben over wie hun data verwerkt.

'Overwinning'

HiQ Labs noemt de uitspraak een "overwinning voor bedrijven die afhankelijk zijn van publieke informatie". De uitspraak kan als mogelijk precedent dienen voor zaken van andere bedrijven die toegang willen tot openbare data van techgiganten.

Een woordvoerder van LinkedIn is teleurgesteld met het besluit van de rechter. "We zullen onze strijd voortzetten, om zo de informatie van gebruikers op LinkedIn te beschermen."