DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag is donderdag tot laat in de avond bezig geweest met de behandeling van de rechtszaak tegen drie minderjarigen die ervan worden verdacht dat ze de internetpagina's overheid.nl en regering.nl in oktober een week lang platlegden met een computeraanval.

Rechtbankvoorzitter C. Dettmeijer noemde de materie donderdagavond te ingewikkeld om korter te bespreken. Achter gesloten deuren heeft de rechtbank donderdagavond nog wel de persoonlijke omstandigheden van de jonge verdachten besproken.

Uitzondering

De zaak gaat maandag verder met het requisitoir en de pleidooien in de zaak tegen twee 15-jarige verdachten en een 17-jarige, die bij hoge uitzondering toegankelijk is voor de pers. De rechtszaak tegen twee meerderjarige verdachten is uitgesteld tot maandag.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een zogenoemde Ddos-aanval (Distributed Denial of Service) voor de rechter brengt. Justitie beschuldigt de jongemannen formeel van het hinderen van computerverkeer met het gevaar op verstoring van dienstverlening.

Telefoonnummer

Donderdag werd wel duidelijk dat de 18-jarige hoofdverdachte E. de V. zich ook moet verantwoorden voor een aanval op servers van de Telegraaf (Telegraaf.nl en Speurders.nl) en op die van weblog GeenStijl.nl. Het internetmagazine kwam onder vuur te liggen toen het telefoonnummer van een van de computerkrakers werd gepubliceerd.

Informatieaanval

Op 4 oktober vorig jaar opende krakersgroep 0x1fe de aanval op de regering.nl en overheid.nl. Het duurde een week voordat de internetpagina's weer bereikbaar waren. De groep eiste de aanval op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid. Naar eigen zeggen werden voor de aanval 180.000 slechtbeveiligde computers uit de hele wereld misbruikt. De systemen vragen de internetpagina's continu op waardoor ze onbereikbaar worden. Het OM sprak donderdag van een "informatieaanval".

Schade

De stichting die voor de overheid het beheer en de webruimte van regering.nl en overheid.nl verzorgt, heeft eerder aangekondigd dat de verdachten een schadeclaim tegemoet kunnen zien. Stichting ICTU zegt reeële schade te hebben ondervonden. Ook andere benadeelden willen geld zien. Hoe hoog de gevraagde schadevergoedingen zijn, werd donderdag evenmin duidelijk.