De cryptovaluta bitcoin blijft zijn sterke groei doorzetten en is voor het eerst de waarde van 4.000 dollar per bitcoin gepasseerd.

In de nacht van zaterdag op zondag behaalde bitcoin de mijlpaal van 4.000 dollar. Op moment van schrijven is de cryptovaluta ruim 4.100 dollar waard (zo'n 3.500 euro).

Bitcoin zit de afgelopen maanden flink in de lift. Rond de jaarwisseling begin dit jaar stond de waarde nog op zo'n duizend dollar.

Die grens werd in 2013 voor het eerst doorbroken, maar door een combinatie van factoren liep de waarde daarna weer terug. Eind vorig jaar kwam de munt weer op hetzelfde niveau, onder meer door steun van internationale financiële instellingen en een nieuwe wetgeving in China.

Risico's

In mei verbrak de bitcoin voor het eerst de waardegrens van 2.000 dollar, halverwege juni volgde de 3.000 dollar. Precies een jaar geleden was de bitcoin nog 571 dollar per stuk waard; een stijging van zo'n 625 procent in een jaar.

Naast bitcoin presteert ook de cryptovaluta Ethereum goed. Begin dit jaar was die munt nog zo'n 8 dollar per stuk waard, nu ruim 300 dollar, een waardestijging van ruim 3.600 procent.

Door de enorme waardestijging wordt beleggen in cryptovaluta populairder, maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de risico's. De toezichthouder trok onlangs parallellen met de internetzeepbel van de late jaren negentig.