De Chinese internetwaakhond onderzoekt de drie grootste sociale netwerken van het land. Op Weibo, WeChat en Baidu Tieba zouden wetten van cyberveiligheid worden overtreden.

Volgens de Chinese autoriteit gebruiken sommige mensen de platformen voor het verspreiden van 'geruchten, obsceniteiten en terreurgerelateerd materiaal'.

Daarmee maken Weibo, WeChat en Baidu inbreuk op de cyberveiligheidswetten van het land, stelt de internetwaakhond. De sociale media zouden de 'nationale veiligheid in gevaar' hebben gebracht. Deze diensten hebben allemaal honderden miljoenen actieve gebruikers.

Baidu heeft spijt betuigd en zegt dat het 'nauw zal samenwerken met de overheden' en in het vervolg strenger gaan controleren wat er op het platform geplaatst wordt. Weibo en Tencent, het moederbedrijf van WeChat, hebben niet gereageerd.

Blokkades

China houdt streng toezicht op wat er op sociale media geplaatst wordt. Berichten zijn in het land traceerbaar via gekoppelde telefoonnummers. Buitenlandse diensten als Facebook, Twitter en Instagram zijn in China geblokkeerd, evenals zoekmachines zoals Google.

Daarnaast probeert het land ook VPN-diensten te sluiten, zodat gebruikers geblokkeerde sites niet alsnog via een omweg gebruiken.