Een computer van non-profitorganisatie OpenAI heeft 's werelds beste speler van videogame Dota 2 verslagen.

Het is voor het eerst dat een bot van OpenAI een professionele competitieve eSporter verslaat met Dota 2. Dat schrijft Elon Musk, één van de oprichters van OpenAI, op Twitter.

De computer versloeg de beste Dota 2 speler van de wereld tijdens het jaarlijkse Dota 2 toernooi van softwaremaker Valve. Volgens ontwikkelaars van OpenAI leerde de bot het spel binnen twee weken spelen via een neuraal netwerk. Elon Musk noemt Dota 2 'veel complexer dan traditionele bordspellen zoals schaken en Go'.

Dota 2 is een game ontwikkeld door Valve. De strategie-game is gebaseerd op een mod voor Warcraft 3, die door de jaren is uitgegroeid tot één van de populairste games die in wedstrijdverband worden gespeeld.

Begin 2016 slaagde computerprogramma AlphaGo van Google er voor het eerst in om een professionele speler van het Aziatische bordspel Go te verslaan. Eerder dit jaar versloeg AlphaGo de Chinese wereldkampioen, waarna het algoritme met pensioen ging. Het programma wordt nu gebruikt om geneesmiddelen voor ziektes te vinden.

OpenAI

OpenAI is als nonprofitorganisatie opgericht door Elon Musk, de directeur van onder meer Tesla en SpaceX, die ervoor moet zorgen dat kunstmatige intelligentie niet gevaarlijk wordt. Musk heeft al vaker gezegd dat zelfdenkende computers een 'fundamenteel gevaar kunnen vormen voor de mensheid'.

Musk waarschuwde zaterdag op Twitter nog dat er voorzichtig met kunstmatige intelligentie moet worden omgegaan. "Je moet bezorgd zijn over de veiligheid ervan", tweet hij. "Het vormt een groter risico dan Noord Korea."