Amazon is aangeklaagd door twee voormalige werknemers. Het echtpaar, een transgender vrouw en haar man, beschuldigen het bedrijf van discriminatie.

De Transgender Legal Defense & Education Fund (TLDEF) spant de zaak namens het koppel aan, zo schrijft de organisatie in een blogpost.

Allegra Schawe-Lane maakte bij Amazon bekend dat ze een transgender is. Naar eigen zeggen werd ze vanaf dat moment "gediscrimineerd en lastig gevallen door werknemers, leidinggevenden en managers bij Amazon".

Zo zou ze expres aangesproken worden met onder meer "het", "shemale" en "vrouw met een penis", met "het doel om haar te vernederen". Ook zou Schawe-Lane het slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie, bedreigingen en fysiek geweld.

Haar partner, Dane Lane, werd op zijn beurt het slachtoffer van seksuele intimidatie, minachtende opmerkingen van medewerkers en een vijandige omgeving, stelt de aanklacht. Een van de werknemers van Lane zou hem bijvoorbeeld op een seksuele manier hebben aangeraakt en hem porno en seksspeeltjes hebben aangeboden. "Toen het stel een klacht indiende, werd hen verteld dat ze geen schriftelijke klachten mochten indienen", schrijft TLDEF.

Amazon heeft vooralsnog niet op de aanklacht gereageerd.