Een man uit Harderwijk trof met Stichting Brein een schikking van 4.800 euro voor illegaal uploaden. Zijn adresgegevens werden afgegeven door zijn usenetprovider.

Dat schrijft Stichting Brein op zijn website.

Usenetprovider Eweka wilde de gegevens niet vrijwillig delen. De rechter dwong de provider van de 44-jarige uploader adresinformatie te geven nadat Stichting Brein daarvoor een verzoek had ingediend.

Het is onbekend wat de uploader aan illegele content online heeft gezet. Brein trof een schikking van 4.800 euro met de man, waarbij rekening werd gehouden met persoonlijke omstandigheden. Ook tekende de man een onthoudingsverklaring met een dwangsom van 2.000 euro per dag voor toekomstige inbreuken, tot een maximum van 50.000 euro.

Verzoeken

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Haarlem dat twee Nederlandse usenetproviders gebruikersgegevens van uploaders moesten afstaan. De uploaders deelden grote aantallen e-books illegaal. De rechter besloot toen dat het belang van Stichting Brein zwaarder weegt dan dat van usenetproviders.

Brein stuurt nu en dan gemotiveerde verzoeken aan providers om adresgegevens. De provider wordt daarbij verzocht om de uploader in de gelegenheid te stellen zich vrijwillig bij Brein te melden. Gebeurt dat niet, dan wordt een eventuele schikking duurder.