Google gaat webuitgevers actief waarschuwen als hun websites advertenties bevatten die als irritant worden ervaren. De browser Chrome van Google gaat vanaf volgend jaar reclames blokkeren die nieuwe richtlijnen overtreden.

In een blogpost schrijft Google dat websites in de komende weken waarschuwingen zullen ontvangen over hun advertenties. Sitebeheerders kunnen nu al een speciale pagina van Google bezoeken om te zien of zij zich aan de richtlijnen houden.

De 'Better Ads Standards', die door een coalitie van internetbedrijven en adverteerders zijn opgesteld, verbieden onder meer het gebruik van pop-ups en automatisch afspelende video's met geluid.

Op mobiele webpagina's is het onder de richtlijnen ook niet toegestaan om meer dan 30 procent van een pagina te vullen met reclames. Google handhaaft de richtlijnen vanaf volgend jaar door irritante reclames automatisch te blokkeren in Chrome.

Adblockers

Irritante reclames zijn volgens Google de belangrijkste reden dat mensen een adblocker installeren. Ruim tweederde van de adblocker-gebruikers zou dat doen omdat ze zich ergerden aan webadvertenties.

Onlangs dook een eerste versie van het Google-reclamefilter al op in een testversie van Chrome voor Android. Het is niet bekend wanneer Google het filter precies naar alle apparaten zal uitrollen.